Araştırmacılar Nesnelerin İnterneti’ni Yaygınlaştırmak İçin Çalışıyor

Son dönemde büyük bir gelişme gösteren Nesnelerin İnterneti (IoT) en büyük problemlerinden biri olan bağlantı sorunundan kurtulmak üzere.

Birbiriyle iletişim kurabilen makineler, insanların hayatını kolaylaştıracak bir çok dijital teknolojinin gelişmesini sağladı. IoT ile hayatımıza giren dijital uygulamaların arasında akıllı ev otomasyon sistemleri, akıllı çiftlikler ve birbiriyle iletişim halinde olan makineler gösterilebiliyor.

IoT makinalar arası iletişimi kablosuz ağ üzerinden sağlıyor. Machine-to-Machine (M2M) olarak adlandırılan bu özellik, 4G ve Wi-Fi gibi bağlantılara göre çok daha düşük bir hız ve veri paketine sahip. Aynı zamanda birçok cihaza bağlı olması da bir problem. İşlerin düzeltilmesi için, bu problemin bir şekilde çözülmesi gerekiyor.

Araştırmacıların üzerinde çalıştığı yeni yöntem, IoT’in uydu yoluyla elde edilen basit algoritmalar sayesinde daha geniş bir alanda kullanılmasını sağlayacak. 

Araştırmacılar “çoklu rastgele erişim” adı verilen bir sistem geliştirerek, hem verilerin hızlı ve düzgün bir şekilde ulaşmasını hem de kullanılan sensör sayısının azaltılarak maliyetin azalmasını sağlayacak. Yeni sistem ile sensörler arasındaki veri trafiği karışmadan, dağınık bir şekilde iletilebilecek. Veri tek bir sensöre doğrudan ulaşmak yerine, farklı sensörlere dağıtılan bilgiler toplanarak oluşturulacak. Bu da M2M iletişimin oldukça hızlı bir hale gelmesini sağlayacak. 

Bir çok araştırmacı “çoklu rastgele erişim” sisteminin gelecek vaad eden bir yöntem olduğunu onaylıyor. Fakat araştırmalar henüz tam anlamıyla tamamlanmadığından, üzerinde çalışılması gereken bir çok nokta olduğu söyleniyor. Hem etkili hem de herkesin kullanımına açık bir sistem geliştirme konusunda çalışmalar devam ediyor. 

İTÜ Bilgisayar Mühendisliği mezunu, kahveyi çok seven biriyim. Gündemi takip ederek sizleri en doğru bilgiye kaynaklarıyla ulaştırıyorum. Bilgiaktif kurucu ve editörüyüm.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back To Top