Canlı Hücrelerden Oluşan İlk Robot Üretildi

Embriyonik kurbağalardan alınan kök hücreler, insanlar tarafından algoritmalar uygulanarak tasarlanan robotlarla birleştirilerek, tamamen canlı hücrelerden oluşan ilk robotlar haline geldi.

Bilim insnalarının Xenobot adını verdiği robotlar, milimetrik boyutların da altında, kendi kendini organize etme yetisine sahip canlı organizmalar. 500 – 1000 hücre içeren küçük yapılardan oluşan bu robotlar, ilaç kullanımından çevresel iyileştirmelere kadar bir çok farklı amaç için kullanılacak. 

Vermont Üniversitesinde bilgisayar ve robot bilimi üzerine çalışan Joshua Bongard, “Bunlar yepyeni canlı makinalar.” diyor. “Onların bir robot ya da bir hayvan olarak sınıflandırılması mümkün değil. İnsanlar tarafından üretilmiş, yaşayan, programlanabilir bir organizma olarak, tamamen yeni bir sınıf oluşturuyorlar.”

Araştırma ekibi, Afrika pençeli kurbağalarının embriyonik hallerinden alınan hücreler, başarılı olması en olası tasarımlar ile kullanarak yeni robotlarını yarattı. Bu robotlar simülasyonlara göre hareket etme kabiliyetine sahip olarak üretildi. Deri hücreleri sayesinde her şeyi bir arada tutup, kalp hücreleri sayesinde kasların kasılmasını ve robotların hareket etmesini sağlamak mümkün oldu. 

Sulu bir ortamda, lipitler ve proteinlerle güçlendirilmiş ek besinlere ihtiyaç duymadan, bir haftaya kadar hareket edebilen makineler, kendi başlarına gelişme kapasitesine sahip değil. Bilim insanları onları canlı olarak nitelendiriyor fakat xenobotların evrimleşme kabiliyeti ve üreme organları bulunmuyor. Bu da onların doğal olarak çoğalmalarını engelliyor. Hücrelerin beinleri tükendiğinde, ölü hücre kümesi haline geliyorlar. 

Yapılacak olan araştırmalara, hücrelerin iletişim kurma ve birlikte çalışmala şekilleri hakkında değerli bilgiler sağlayabilir. Şu an için zararsız olarak nitelendirilse de, kullanım alanı geliştikçe daha tehlikeli bir boyuta ulaşabilir. Sinir sistemi hücreleri ile birleştirilmesi veya biyolojik silah geliştirme potansiyeli yüzünden, gelecek yıllarda daha dikkatli bir biçimde takip edileceği düşünülüyor. 

Robotların oluşturulma evreleri, Vermont Üniversitesi tarafından yayınlanan videoda izlenebilir.

İTÜ Bilgisayar Mühendisliği mezunu, kahveyi çok seven biriyim. Gündemi takip ederek sizleri en doğru bilgiye kaynaklarıyla ulaştırıyorum. Bilgiaktif kurucu ve editörüyüm.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back To Top