Google’ın Balonu Amazon Bölgesine İnternet Getirecek

Google tarafından geliştirilen ve erişimin bulunmadığı bölgelere interneti getirecek olan internet balonu Loon için Kenya’nın ardından Peru ile de anlaşma yapıldı.

Daha önce doğal felaketlerde iletişim sağlamak için kısıtlı bir süre kullanılan Loon, sürekli kullanım için antlaşmaları yaptı. Bir süredir Afrika bölgesinde çalışan Loon, Kenya’nın kırsal kesimine de internet bağlanması konusunda çalışmalar yapıyordu. Bölgedeki gerekli çalışmaları tamamlayan firma, son yasal izinleri bekliyor.

Kenya’da çalışmaların tamamlanması ve yalnızca son izinlerin alınması beklenirken, Loon’un sıradaki hedefi Peru oldu. Google, Peru’nun telekomünikasyon şirketi “Internet Para Todos Peru” (IpT) ile ortaklık kurarak, 2021 yılına kadar 6 milyona yakın insanı internete bağlamayı planlıyor. Amazon Yağmur Ormanları bölgesinin büyük bir çoğunluğu 3G bağlantıya bile sahip değil ve IpT başlangıçta sayıları 200 bini bulan halkın 4G/LTE hizmetine sahip olmasını istiyor.

Peru daha önce de Loon’u kullanmış bir ülke. Loreto’da gerçekleşen 8.0 şiddetindeki deprem bölgenin altyapısını tamamen çökertmiş ve iletişim kurmak imkansız hale gelmişti. Havalandırılan Loon balonları sayesinde bölgedeki insanlar internete bağlanabilmişti. Ayrıca 2017 yılındaki sel felaketi sonrası da kullanılan balonlar bundan böyle sürekli olarak kullanıma geçecek.

Güneş enerjisi ile çalışan balonlar 19.3 kilometre yüksekliğe çıkabiliyor ve bir balonun kapsama alanı 40 kilometreye kadar ulaşıyor. Ortalama olarak 150 gün havada kalabilen balonlar için geliştirme çalışmaları da devam ediyor. Sert hava koşullarında uçacağı rotaya otomatik olarak karar veren yapay zekalı navigasyon sistemlerinin ve daha gelişmiş sensörlerin de eklenmesi planlanıyor.

İTÜ Bilgisayar Mühendisliği mezunu, kahveyi çok seven biriyim. Gündemi takip ederek sizleri en doğru bilgiye kaynaklarıyla ulaştırıyorum. Bilgiaktif kurucu ve editörüyüm.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back To Top