Kendi Ağırlığının 1000 Katını Kaldırabilen Yapay Kas Geliştirildi

Bilim insanlarının kas sisteminden ilham alarak bu sistemi nasıl daha ileriye taşıyabileceklerini araştırmalarıyla başlayan projede, kendi ağırlığının 1000 katını kaldırabilen yapay kas geliştirdi. Teksas Üniversitesi’nde görevli olan Ray Baughman’ın, dikiş veya olta ipliği gibi basit materyallerin bükülüp esneyebilme yeteneğiyle kendi ağırlığının 100 katını kaldırabiliyor oluşundan yola çıkarak geliştirilmiş bir kas sistemi fikriyle çıkageldi. Baughman ve ekibi ucuz materyallerden faydalanarak güçlü bir fiber ürün üretti. Bu fiber ürün bambu ve ipek gibi ısı ve elektrokimyasal değişikliklere yanıt verebilen bir kılıfla kaplandı.

Bordeaux Üniversitesi’nde görev alan bir başka ekip ise polimer ve elmastan daha güçlü olan grafinden faydalanarak benzer bir yapay kas geliştirdi. Bir diğer çalışma ise Bilkent Üniversitesi mezunu Türk bilim adamı Mehmet Kanik ve ekibinden geldi. MIT’te görev alan Kanik, salatalık bitkisinin dalları gibi kendiliğinden kıvrılan bir malzeme geliştirdi. Bu malzeme, insan kolundan ilham alan ve ısı uygulandığında ağırlık kaldıran yapay bir kasta denendi ve sonuç başarılı oldu.

Mühendisler, yapay kasları gerçekleri kadar etkili kılmak
için çeşitli yöntemler arıyor. Şu anda yapay kaslarda harcanan enerjinin sadece
%3’ü geliştirilen materyal tarafından kullanılıyor, geri kalanı ise ısı olarak
kayboluyor. Bu problem aşıldığında yapay kaslar protez kollardan robotlara, dış
iskelet sisteminden kıyafetlere kadar pek çok alanda kullanılabilir olacak.

İTÜ Bilgisayar Mühendisliği mezunu, kahveyi çok seven biriyim. Gündemi takip ederek sizleri en doğru bilgiye kaynaklarıyla ulaştırıyorum. Bilgiaktif kurucu ve editörüyüm.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back To Top