Kuantum Materyalden Yapılma Kamuflaj Kızılötesi Kameralara Yakalanmıyor

Kızılötesi kameralar insanları ve diğer objeleri, çıkardıkları ısı sayesinde algılama yeteneğine sahip. Araştırmacıların geliştirdiği materyal ise kullanan kişinin ısı izlerini gizleme yeteneğine sahip.

Şu an için materyalin çalıştığı ısı dalgaları belirli bir alanı kapsasa da, geliştirdikçe insanları ve araçları da saklayacak seviyeye getirerek, gizlenme teknolojisinde oldukça faydalı bir hale gelebilir.

Bu materyali özel yapan şey ise kuantum doğası, yani klasik fizik kuralları ile açıklanamayan özellikleri. “Proceedings of the National Academy of Sciences” isimli araştırmaya göre kuantum materyallerin tam potansiyelini açığa çıkarmaya bir adım daha yaklaşmış durumdayız.

Araştırma Wisconsin-Madison Üniversitesi, Harvard Üniversitesi, Purdue Üniversitesi, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Brookhaven Ulusal Laboratuvarı mühendisleri ve bilim insanları tarafından gerçekleştiriliyor.

Kızılötesi kameraları kandırmak aslında yeni bir şey değil. Geçmiş yıllarda siyah silikon ve grafen kaynaklı maddeler ile kameraları kandırmak mümkün olmuştu. Ama kuantum materyaleri ile yapılan çalışmada diğerlerinden farklı bir yönteme sahip.

Kuantum materyalleri ile geliştirilen teknoloji, maddenin ısısını termal ışık ışıması ile ayrıştırıyor. Bu durum ise fizik kurallarına göre materyallerin davranış şekillerine aykırı bir durum. Ayrıştırma işlemi sayesinde kızılötesi kameraların nesneyi görmesi engelleniyor.

Bu keşif tam olarak fizik kurallarını ihlal etmese de, düşündüğümüzden daha esnek kurallar olabileceği fikrini akıllara getiriyor.

Kuantum kamuflajın üretiminde kullanılan samaryum nikel oksit, henüz yeni sayılabilecek bir madde. 20 – 30 yıl önce keşfedilen bu madde, henüz tamamen keşfedilmeyen bir çok özelliğe sahip. Bu maddenin keşfedilen özellikleri arasında oksijenden ayrılması ve düşük oksijenli bölgelerde iyi bir yalıtkan olması bulunuyor.

Araştırmalara göre bu materyaller yalnızca kızılötesi kameralardan saklanma konusunda değil, yeni tip mercekler üretme ve kızılötesi kameraların geliştirilmesinde bile kullanılabilir. 

“Bu materyali daha fazla keşfetme ve kızılötesi kameralar için ayarlanabilir filtreler, sensörleri koruyan optik parçalar ve daha duyarlı ışık dedektörleri geliştirme fırsatlarını heyecanla bekliyoruz.”

İTÜ Bilgisayar Mühendisliği mezunu, kahveyi çok seven biriyim. Gündemi takip ederek sizleri en doğru bilgiye kaynaklarıyla ulaştırıyorum. Bilgiaktif kurucu ve editörüyüm.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back To Top