Sony Kamera Sensörü Talebine Yetişemiyor

Akıllı telefon üreticilerinin cihazlarında kullandığı kamera sensörü sayısını arttırması, görüntü sensörleri pazarında büyük oranda hakimiyete sahip olan Sony’nin zor zamanlar yaşamasına sebep oluyor. Pazarın yüzde 51’ine sahip olan Sony, gelen talebi karşılamak için durmaksızın çalışıyor.

Noel ve yeni yıl tatillerini erteleyip, fabrikaların 24 saat boyunca çalışması bile sensör talebini karşılamaya yetmiyor. Bloomberg’in haberine göre, Nagasaki’de kurulacak olan yeni bir fabrika planlansa da, bu fabrika Nisan 2021’e kadar üretime hazır olmayacak. Sony’nin planları arasında görüntü sensörü yatırımlarını 2,6 milyar dolara çıkarmak da bulunuyor.

Sony’nin “Yarı iletken” bölümü başkanı olan Terushi Shimizu, yeni açılacak olan fabrikanın bile talepleri karşılamaya yeterli olmayabileceğini söylüyor. “Kapasiteyi arttırmaya yönelik yatırımlarımız olsa da, şu anki gidişata göre bunlar yeterli olmayabilir.” açıklamasını yapan Shimizu, talepleri karşılayacak ölçüde sensör üretemedikleri için müşterilerinden özür dilediklerini belirtiyor.

Sony bu yılın başlarında yaptığı açıklama ile, akıllı telefonlarda kullanılan görüntü sensörleri piyasasında yüzde 51 pazar payına sahip olduğunu ve bunu 2025 yılına kadar yüzde 60 seviyesine çıkartmayı planladığını duyurmuştu. 

Özellikle Sony’nin Time of Flight (ToF) adı verilen sensörlere yönelik talepte gelecek yıl artış gerçekleşmesi bekleniyor. Bu sensörler kızılötesi ışınların bir nesneye ulaşıp dönüş süresini ölçme yeteneğine sahip. Arttırılmış Gerçeklik (AR) için önemli bir yere sahip olan ToF sensörleri, portrelerin üzerinde daha doğal efektler yaratılmasını da sağlıyor. 

Shimiu, ToF sensörlerin kullanımı konusunda yeni yolların üreticiler tarafından bulunacağını düşünüyor. “ToF için başlangıç yılını geçtik. Bu teknoloji ile yapılmış ilginç uygulamaları gördükçe, insanlar yeni telefonları alma konusunda daha istekli olacaklar.” Ne kadar fazla insan yeni telefon almaya yönelirse o kadar fazla sensör talebi oluştuğundan, Sony’nin önümüzdeki yıllarda daha fazla stok sorunu yaşaması ihtimali de var.

İTÜ Bilgisayar Mühendisliği mezunu, kahveyi çok seven biriyim. Gündemi takip ederek sizleri en doğru bilgiye kaynaklarıyla ulaştırıyorum. Bilgiaktif kurucu ve editörüyüm.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back To Top