Uzayda En Uzun Süre Kalan Kadın Astronot Dünyaya Döndü

NASA tarafından Mart 2019’da Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilen kadın astronot Christina Koch, uzayda geçirdiği 328 günün ardından, Dünya’ya geri döndü. Koch, görevi sırasında iki farklı başarıya imza atmayı başardı.

Mart 2019’da uzaya çıkan Koch, 328 günlük görev süresi ile uzayda en uzun süre kalan kadın olma ünvanına kavuştu. Bu rekor daha önce 288 gün ile Peggy Witson’a aitti. Koch’un Ekim 2019’da başardığı bir diğer önemli başarı ise, tamamen kadınlardan oluşan ilk uzay yürüyüşünün gerçekleştirilmesi oldu. Bu yürüyüşte Koch ile birlikte bir diğer NASA astronotu olan Jessica Meir bulunuyordu.

Koch’u dünyaya getiren Soyuz kapsülünde aynı zamanda İtalyan astronot Luca Parmitano ve Rus kozmonot Alexander Skvortsov bulunuyor. Türkiye saatine göre 7 Şubat 2019’da 12:12’de gerçekleşen iniş sonrasında sağlık kontrolleri yapılan uzay insanlarının sağlık durumlarının yerinde olduğu, yalnızca yerçekimine alışma aşaması yüzünden biraz zorlandıkları belirtiliyor. 

Expedition 61 ekibinin bir parçası olan üç uzay insanı, uzay laboratuvarında birçok farklı deney üzerinde çalıştı. 328 gün sonra dünyaya dönen Koch’un vücudu da önümüzdeki aylar içerisinde incelenerek, uzun süreli görevin insan vücudu üzerindeki etkilerinin incelenmesi planlanıyor. Bu sayede gelecek yıllarda gerçekleşecek insanlı Ay ve Mars görevlerinin sorunsuz geçmesi sağlanabilir. 

İTÜ Bilgisayar Mühendisliği mezunu, kahveyi çok seven biriyim. Gündemi takip ederek sizleri en doğru bilgiye kaynaklarıyla ulaştırıyorum. Bilgiaktif kurucu ve editörüyüm.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back To Top