Yapay Zeka İle Gen Düzenlemesi Yapıldı

Teknoloji geçtikçe yapay zeka üzerine yapılan çalışmalar da gelişme göstermeye devam ediyor. Özellikle bilim ve sağlık alanında yapay zeka yardımıyla, daha önce mümkün olmadığı düşünülen başarılar elde etmek mümkün hale gelmeye başladı. 

Justin B. Kinney ve Ammar Tareen adındaki iki bilim insanı, gelişmiş makine öğrenmesi algoritmaları için geliştirdikleri bir yöntem ile, çok sayıda genomdan oluşan bir gen dizisini düzenlemeyi başardı.

Algoritmalara yapay sinir ağları, kısaca ANN adı veriliyor. İnsan beynindeki nöronlardan ilham alan sistemler, ileri düzey yapay zeka ağlarının etmelini oluşturuyor. MPRA adı verilen deneysel yöntemler aracılığıyla elde edilen veriler, ANN kullanılarak analiz ediliyor. DNA’nın incelenmesi sonucu elde edilen veriler, gen düzenlemesindeki sorunlu genleri bulmak için kullanılıyor. 

Gen düzeninin matematiksel modelinin (solda üstte) yapay sinir ağı tarafından formüle eidlmiş hali (sol alt) Sağ tarafta ise yeni ANN ile çözümü daha kolay hale getirilmiş olan veriler.

Her zaman proteinlere ihtiyaç duymayan hücreler, ihtiyaç oldukça protein sentezleyecek şekilde çalışan kompleks bir yapıya sahip. Bu yapı içerisinde bir problem olduğunda, düzensizlikler ve hastalıklar baş gösteriyor.

Araştırmacı Kinney, bu sistemin işleyiş mekanizmasını anlamanın çok önemli olduğunu söylüyor. “Gen sistemlerinin işleyişinin nasıl gerçekleştiğini anlayabilmek, hastalıklara karşı moleküler tedavi yöntemleri geliştirebilmemiz için ihtiyaç duyduğumuz şeydir.” 

Daha önce ANN yapay zekası ile analiz edilen MPRA verileri, bilim insanlarının elde etmek istediği verilerden farklı bir veri sunduğu için, araştırmacılar problemler yaşıyordu. Kinney ve Tareen tarafından geliştirilen yeni araştırma yöntemi ise yapay zeka ile biyologların düşünce yapısını birbirine yaklaştırmayı başarıyor. Özel olarak geliştirdikleri ANN, biyolojide genler hakkındaki genel konseptleri temel alarak oluşturulduğundan, bir verileri bir biyoloğun anlayabileceği şekilde işlemeyi başarıyor.

Bu çalışma sayesinde endüstriyel yapay zekaların da bilim için kullanılabileceğini belirten Kinney, çalıştığı laboratuvarın ANN’leri farklı alanlardaki araştırmalarda da kullanacağını söylüyor. Biyolojik sistemin bir çok alanında kullanılabilecek olan ANN, insanlarda hastalıklara sebep olan genleri de inceleyebilecek. 

Araştırma sonuçları 13 Aralık tarihinde Kanada, Vancouver’da gerçekleştirilen 1. Bilgisayarlı Biyolojide Makine Öğrenmesi Konferansı içerisinde resmi olarak duyuruldu. Araştırma sonuçları aynı zamanda CSHL’nin bioRxiv sunucularında incelemeye açık durumda. 

İTÜ Bilgisayar Mühendisliği mezunu, kahveyi çok seven biriyim. Gündemi takip ederek sizleri en doğru bilgiye kaynaklarıyla ulaştırıyorum. Bilgiaktif kurucu ve editörüyüm.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back To Top