Çin Devlet Dairelerindeki Tüm Yabancı Kaynaklı Bilgisayar Ekipmanlarını Kaldırıyor

Çin Halk Cumhuriyeti çıkardığı yeni kararname ile birlikte resmi dairelerde kullanılan tüm yabancı bilgisayar ekipmanı ve yazılımların üç yıl içerisinde kaldırılmasına karar verdi.

Trump yönetiminin Çin’e yönelik yaptırımlarına cevap Çin yönetiminden geldi. Amerikan çıkışlı HP, Dell ve Microsoft gibi firmalara büyük bir darbe vuracak olan karar, iki ülke arasındaki ticari savaşın teknolojik soğuk savaşa dönüştüğünü işaret ediyor.

Pekin’den gelen karar Çin’in yabancı teknolojileri kullanmama kararı, dışa bağımlılıktan kurtulmak için başlatılan hareketinde bir parçası oldu. Financial Times’a göre bu kararın sonucu olarak tahmini 20 milyon ile 30 milyon ekipmanın değiştirileceğini öngörüyor. Üç yıl içerisinde gerçekleştirilmesi planlanan hareketin yüzde 30’u 2020 yılında gerçekleşecek. 2021 yılında ekipmanların yüzde 50’si değiştirilip, kalan yüzde 20 ekipmanı ise 2022 yılında değiştireceği tahmin ediliyor.

Birçok devlet kurumunun bilgisayarlarında Amerikan Microsoft firmasının Windows işletim sistemi kullanıldığı düşünülürse, 3 yıl içerisinde yazılımların değiştirilmesinin oldukça zor olacağı tahmin ediliyor. Genelde Çin çıkışlı olan Lenovo firmasının dizüstü bilgisayarlarını kullanan devlet kurumlarının, bu bilgisayarların içerisindeki Amerikan çıkışlı parçalar konusunda ne yapacağı henüz belli değil. 

İTÜ Bilgisayar Mühendisliği mezunu, kahveyi çok seven biriyim. Gündemi takip ederek sizleri en doğru bilgiye kaynaklarıyla ulaştırıyorum. Bilgiaktif kurucu ve editörüyüm.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back To Top