Yapay Zeka Tarafından Geliştirilen İlaç İnsanlar Üzerinde Denenecek

Obsesif Kompulsif Bozukluğu (OKB) olan hastaları tedavi etmek için geliştirilen bir ilaç, ilk defa insanlar üzerinde denenecek. Bu ilacın en dikkat çeken tarafı ise, tasarım ve geliştirme sürecinin yapay zeka yardımıyla yapılması.

İlacı üreten Oxford merkezli biyokimya şirketi Exscientia, normal şartlarda ilaç geliştirilmesinin beş yıla yakın sürdüğünü, fakat yapay zekanın bu süreci 12 aya indirdiğini söylüyor. Firmanın genel müdürü Profesör Andrew Hopkins BBC ile yaptığı röportajda bu ilacın üretimini “İlaç üretiminde önemli bir dönüm noktası” olarak tanımlıyor. “Daha önce teşhis ve analiz için yapay zeka kullanmış olsak da, bir ilacın yaratım aşamasında yapay zekayı doğrudan kullanmak bir ilk.” 

DSP- 1191 olarak adlandırılan ilaç, potansiyel bileşiklerden elenen verilerin, büyük bir parametre veritabanında karşılaştırılmasını sağlayan algoritmalar kullanılarak oluşturuldu. Hopkins’e bu süreç ile ilgili “Doğru molekülleri bulmak için milyarlarca karar vermek gerekiyordu. Yapay zekanın ilacı hassas bir şekilde üretmesi, gerçekten büyük bir karar sonucu.” diyor. “Algoritmanın en güzel tarafı ise agnostik olması. Bu sayede herhangi bir hastalık için bu algoritmayı kullanmak mümkün.” 

İlacın ilk insan denemeleri Japonya’da yapılacak ve başarı durumuna göre dünya çapında testler yapılmaya devam edilecek. Firma şimdiden kanser gibi farklı hastalıklar için kullanılabilecek ilaçların araştırmalarına başlamış durumda ve yıl sonuna kadar klinik testler için hazır olmasını umuyorlar. Profesör Hopkins “Bu yıl ilk defa yapay zeka tarafından tasarlanan bir ilaç yapıldı. Önümüzdeki on yıl içerisinde ise bütün ilaçlar yapay zeka tarafından tasarlanıyor olabilir.” diyor. 

Kanser Araştırma Enstitüsü başkanı Paul Workman, bir parçası olmadıkları bu araştırmalar hakkında “Yapay zekanın ilaç endüstrisini hızlı ve gelişmiş bir hale getirmek konusunda büyük bir potansiyeli var.” diyor. “Yapay zeka tarafından tasarlanan yeni ilacın insan deneyleri aşamasına girmesi konusunda çok heyecanlıyım. Bilim adamlarının yapay zeka aracılığı ile ürettiği ilaçların, keşiflerin hızlı bir şekilde yapılması konusunda büyük bir avantaj sağlayacağına inanıyorum.”

İTÜ Bilgisayar Mühendisliği mezunu, kahveyi çok seven biriyim. Gündemi takip ederek sizleri en doğru bilgiye kaynaklarıyla ulaştırıyorum. Bilgiaktif kurucu ve editörüyüm.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back To Top